Friday, November 29, 2013

Zoo Melaka

Jom layan trip ke Zoo Melaka. Saya pergi dengan family abang. Harga tiket dewasa RM15 dan kanak-kanak RM13. Apa yang menarik ialah persembahan dari team pertunjukan zoo dan kucing "Bobcat", kucing hutan dari Amazon. Tengok la rupanya macam kartun Thundercat je. Kucing ni tak respon pun bila kami mengiau-ngiau cuma bagi renungan tajam je. Tak pastilah kalau kucing ni boleh bela atau tak tapi kalau boleh bela mesti comel dan mencabar! Haha. 

Persembahan yang paling teruja ialah burung merpati bernama Ally, yang pandai mengambil wang berwarna merah ok (RM10). Sebenarnya tu untuk duit tabungan zoo. Kalau pelawat nak derma barulah si Ally ni beraksi. 

Selain tu ada Tram yang akan bawa kita pusing sekeliling zoo. Bayaran RM5 pulak. Harga ice-cream paddle pop pulak RM2. 

Apa yang penting di Melaka ialah kupon bertiket. Kalau takde kupon ni ada di jual di kaunter sebelum masuk kawasan tempat letak kereta. Harga RM6, sekeping RM0.60/jam. Jadi, kalau nak masuk zoo tu dalam 3 jam, kena gores 3 keping kupon tu. Jangan cari alasan tak bayar sebab kompaun yang dikenakan RM30 tau! Majlis Bandaraya Melaka ni akan buat rondaan.

Papepun terima kasih abang aim sebab sudi belanja adik yang "tanam anggur" ni. Nak bawa anaknya tapi sponsor auntynya sekali :)

















Thursday, November 28, 2013

Aquaria KLCC

Entri ni terus cerita trip kami ke KLCC. Memang plan nak keluar tapi malas bawa kereta. Kami pergi pun hari Jumaat, hari orang bekerja dengan cuti sekolah lagi ni mesti sesak. 

Seperti yang dijangkakan, orang ramai dan kebanyakan mereka pelancong. Kami terus ke destinasi kami, Aquaria. Masa tu dah pukul 5 dan tinggal 1 je lagi "feeding frenzy" pukul 5.30 nanti. "feeding frenzy" ni masa makan yang dijadualkan untuk hidupan air ni. 















Paginya kami ke pejabat agama islam daerah untuk dapatkan sijil nikah tapi tak siap lagi. Tu yang siap berbaju kurung (pergi Aquaria berbaju kurung tau hehe). Sebelum balik dating jap kat KLCC Park luar klcc tu.

Tuesday, November 12, 2013

Majlis Nikah

Ha baru sekarang berkesempatan menulis entri majlis pernikahan saya. Majlisnya pada 1 November 2013 (27 Zulhijjah 1434) selepas Isyak. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan saya sah menjadi isteri kepada Nor Mohamad Syazwan dengan mas kahwin RM300 tunai - mas kahwin di Selangor. Dengan entri ni dapatlah saya abadikan kenangan bersama suami dan ceritakan kepada anak-anak nanti! :)


Solekan malam tu mengambil masa 2 jam tau! Macam biasa mestilah compare gambar before and after. Memang lain la muka kita dah makeup ni! Kak andam mula solek saya selepas Magrib dan siap dalam jam 9. Kak andam ni dari butik De Rias Bridal House (deriasbridalhouse.blogspot.com). Saya sangat berpuas hati dengan solekan dan pakaiannya. Saya memakai jubah warna "off white". 



Mini pelamin nikah pula direka dan dihias oleh adik beradik dan kakak-kakak ipar saya. Pelamin ni saya rasa "so-o sweet". Tak percaya tangan diorang ni kreatif juga. Ikutkan pelan awal, mini pelamin nikah ni nak guna pakej butik je. Tapi diorang berkesempatan nak membuatnya jadi pelamin butik tu saya bawa ke dewan untuk majlis persandingan. 


Hantaran pula 7-7. Hantaran saya ke suami, saya buat sendiri dengan bantuan makcik saya. Tema hantaran saya magenta dan belah suami turquoise. Begitu juga hantaran untuk pertunangan kami pun saya buat sendiri. Sebenarnya kita rasa berbaloi-baloi dan berpuas hati dengan persediaan yang kita buat sendiri. Dan dengan bantuan adik beradik dan saudara semuanya menjadi lebih sempurna. 



Semua gambar ni ambil dari iphone je sebab gambar dari photographer akan siap dalam masa 3 bulan lagi. Photographer pun bakal melangsungkan majlis mereka awal Disember ni. Photographer ialah Ms. Amira dan tunangnya Alan dan Muzir dari The Linse (thelinse.blogspot.com). Gambar dari photographer akan dilongsi dalam entri akan datang. 

Surah Ar-Rum:21

"And of His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquillity in them; and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for a people who give thought."

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu, isteri-isteri(pasangan) dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.” 

Sunday, November 10, 2013

Aku Cinta Aku Rindu

Kena layan lagu Nurul & Ajai ni la sebab hari ni hari pertama berjauhan dengan encik suami. Baru sampai TBS ni dan encik suami pun dah nak gerak balik JB selepas seminggu cuti. Semoga selamat sampai ye encik suami tersayang. Hari jumaat kita jumpa ye!

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada di sisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama aaa...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini ooo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya ooo...

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada disisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa oo...

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama oo...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Ya e...hey...oo...
Ku mengharapkan mu
N: & A:
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Friday, November 01, 2013

Dag dig dug

Dah 1/11/2013 la! Cepat je masa berlalu. Debaran dah lama terasa dan dalam tempoh lebih kurang 20 jam je lagi saya akan bertukar status. Apapun saat menulis entri ni hati ni rasa tenang je Alhamdulillah. Saya berdoa semoga semua yang dirancang berjalan lancar. InsyaAllah.

Sunday, October 27, 2013

Reset minda

"Walaupun dalam hidup pernah diuji dengan peristiwa yang amat menyedihkan kita, bina semula kekuatan hati dan kekuatan diri dengan mendekatkan diri kepada Allah dan melihat semua kisah pahit hidup kita itu sebagai satu rahmat daripada Allah, yang mahukan kita menjadi hambaNya yang dekat dengan Allah"

-Prof Dr Muhaya

Sunday, October 20, 2013

Nomad - Tetap Menantimu

Jom layan ost drama tengah hot kat tv3 sekarang ni "Love You Mr. Arrogant".


Aku menyedari telah jatuh cinta 
Tapi aku tak bisa mengungkapkan 
Terasa bahagiaku mencintaimu 
Walaupun kau belum mencintaiku

Aku di sini kan selalu menunggu 
Yang selalu ada di setiap waktumu 
Selalu menanti jawapanmu 
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi 
Semakin ku bisa untuk mengerti 
Dari semua hidupmu yang penuh duka 
Kan ku hapus semua menjadi indah

Tak akan pernah hilang rasaku 
Cinta yang membawa dalam hatiku 
Bagai mata yang tak terpejam 
Aku tetap menantimu 

Aku di sini kan selalu menunggu 
Yang selalu ada di setiap waktumu 
Selalu menanti jawapanmu 
Untuk cintamu

Tak akan pernah hilang rasaku 
Cinta yang membawa dalam hatiku 
Bagai mata yang tak terpejam 
Aku tetap menantimu 
Aku tetap menantimu 
Aku kan tetap menantimu

Saturday, October 19, 2013

Nando's

Try out the new opening Nando's at Jusco AU2. As (not) usual I ate the famous peri-peri 1/4 chicken meal with grilled veg and mediterranean rice. To complete the meal I add a slice of caramel cheese cake - very smooth and tasty - I loike - for dessert and a glass of iced choc. 

This is also an advance for dd's birthday celebration (boleh kira celebrate juga kan d? ke nak kira farewell aku ke dua-dua jela senang) hehe. 





Wednesday, October 09, 2013

Farewell fellows

Today is the last day working in the company and will start with a new beginning soon. I will not forget all the experiences and moments shared among my colleagues here. We shared great stories and we were like sis and bro. I'm gonna miss all of you. Well, there is a proverb i like "A good beginning makes a good ending" insyaAllah and i know that my journey is still long. Thanks all for your doa and support.




Saturday, September 14, 2013

Saya sudah, anda bila lagi?

Tajuk bunyi macam nak mengundi je kan? Ni pun ambik kata-kata nurse kat klinik kesihatan gombak setia. Sebenarnya hari khamis lepas baru buat ujian saringan hiv. Sebelum nak pergi ambil darah tu, macam-macam output dapat dari kawan-kawan. Ada yang kata sebotol..ada yang kata 3 botol! Wah, kalau 3 botol mungkin pengsan terus aku kat klinik tu. Tapi bila dah buat ujian, beberapa titik je la yang diperlukan. Hihi

Tah camne aku tercakap "nurse, nak ambik gambar tester leh?". Nurse yang ramah tu terus cakap "boleh..nak update status kan..sy sudah, anda bila lagi..?". Tu dapat idea untuk tajuk entri ni. Haha sempoi betul nurse tu. Dia siap suruh ambil tester tu bawa balik je. Ok la yang penting leh guna untuk update blog. :)

Kena call dulu mana-mana klinik kesihatan yang buat ujian saringan hiv untuk appoinment. Bila dah tentukan tarikh appoinment, datang ke kk tersebut, isi borang pendaftaran dan bayar RM1. Tunggu giliran. Nurse akan bius jari dan cucuk jarum. Rasa macam gigit semut je. Tunggu 2-3 minit dah dapat keputusan. Tester tu akan tunjukkan garisan, kalau keluar 1 line je, maksudnya negatif la tu. Kat Selangor ni, keputusan ujian akan dinyatakan kat borang pendaftaran masa daftar tu, sekeping je. Kalau yang dapat lebih sekeping tu maksudnya HIV positif tau!




Friday, August 30, 2013

Muhasabah Raya

1. Puas hati ke dengan puasa, tadarus dan ibadat kita sepanjang raya?

2. Takutnya jika puasa dan ibadat sepanjang ramadhan kita tak diterima kerana tidak menjaga lidah.

3. Adakah kita menjaga pancaindera?

4. Tawaran Allah untuk kita melengkapkan puasa ramadhan iaitu puasa 6hari dibulan syawal.

Tuesday, August 27, 2013

Cuti-cuti Sabah - Day 3

Hari ketiga suda.. Harini kami plan nak jalan-jalan kat shopping mall je tapi last2 abah call dia book kereta untuk jalan-jalan ke Kundasang! Suprise gak kitorg sebab abah cakap tak jadi. Fyi, kat Kundasang ni la terletaknya Gunung Kinabalu. Perjalanan ke sana dari hotel lebih kurang 2 jam. Selepas breakfast kami pun bergerak lebih kurang jam 8 pagi. Katanya waktu tengahari awan dah menutupi puncak, jadi bila bergambar dah kurang jelas pemandangan puncak gunung. Masa kami sampai lebih kurang 10 pagi, awan sedang berarak ke puncak, kira ok la tu untuk tangkap gambar berlatar-belakangkan Gunung Kinabalu.

Selain tu, tempat lain yang boleh dilawati sekitarnya ialah War Memorial, Taman Negara, Desa Cattle Farm, Hot Spring, Strawberry Farm. Kebanyakannya dikenakan entrance fee yg murah. Sy hanya ke War Memorial dan Desa Cattle Farm.

Kami sampai ke Kota Kinabalu jam 6 ptg. Selepas magrib, kami keluar lagi utk makan malam kat foodcourt berdekatan Waterfront.

Harga:-
1. Taman Negara - RM3 dewasa
2. Desa Cattle Farm - RM4 dewasa, RM3 kanak2
a) Ice Cream - RM3.50
b) Fresh Milk - RM5/litre
c) Keychain - RM5
d) Tshirt - RM30 
3. War Memorial - RM2
a) Nestle Ice Cream - RM2.50
4. Sewa kereta - RM100