Friday, November 29, 2013

Zoo Melaka

Jom layan trip ke Zoo Melaka. Saya pergi dengan family abang. Harga tiket dewasa RM15 dan kanak-kanak RM13. Apa yang menarik ialah persembahan dari team pertunjukan zoo dan kucing "Bobcat", kucing hutan dari Amazon. Tengok la rupanya macam kartun Thundercat je. Kucing ni tak respon pun bila kami mengiau-ngiau cuma bagi renungan tajam je. Tak pastilah kalau kucing ni boleh bela atau tak tapi kalau boleh bela mesti comel dan mencabar! Haha. 

Persembahan yang paling teruja ialah burung merpati bernama Ally, yang pandai mengambil wang berwarna merah ok (RM10). Sebenarnya tu untuk duit tabungan zoo. Kalau pelawat nak derma barulah si Ally ni beraksi. 

Selain tu ada Tram yang akan bawa kita pusing sekeliling zoo. Bayaran RM5 pulak. Harga ice-cream paddle pop pulak RM2. 

Apa yang penting di Melaka ialah kupon bertiket. Kalau takde kupon ni ada di jual di kaunter sebelum masuk kawasan tempat letak kereta. Harga RM6, sekeping RM0.60/jam. Jadi, kalau nak masuk zoo tu dalam 3 jam, kena gores 3 keping kupon tu. Jangan cari alasan tak bayar sebab kompaun yang dikenakan RM30 tau! Majlis Bandaraya Melaka ni akan buat rondaan.

Papepun terima kasih abang aim sebab sudi belanja adik yang "tanam anggur" ni. Nak bawa anaknya tapi sponsor auntynya sekali :)

















Thursday, November 28, 2013

Aquaria KLCC

Entri ni terus cerita trip kami ke KLCC. Memang plan nak keluar tapi malas bawa kereta. Kami pergi pun hari Jumaat, hari orang bekerja dengan cuti sekolah lagi ni mesti sesak. 

Seperti yang dijangkakan, orang ramai dan kebanyakan mereka pelancong. Kami terus ke destinasi kami, Aquaria. Masa tu dah pukul 5 dan tinggal 1 je lagi "feeding frenzy" pukul 5.30 nanti. "feeding frenzy" ni masa makan yang dijadualkan untuk hidupan air ni. 















Paginya kami ke pejabat agama islam daerah untuk dapatkan sijil nikah tapi tak siap lagi. Tu yang siap berbaju kurung (pergi Aquaria berbaju kurung tau hehe). Sebelum balik dating jap kat KLCC Park luar klcc tu.

Tuesday, November 12, 2013

Majlis Nikah

Ha baru sekarang berkesempatan menulis entri majlis pernikahan saya. Majlisnya pada 1 November 2013 (27 Zulhijjah 1434) selepas Isyak. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan saya sah menjadi isteri kepada Nor Mohamad Syazwan dengan mas kahwin RM300 tunai - mas kahwin di Selangor. Dengan entri ni dapatlah saya abadikan kenangan bersama suami dan ceritakan kepada anak-anak nanti! :)


Solekan malam tu mengambil masa 2 jam tau! Macam biasa mestilah compare gambar before and after. Memang lain la muka kita dah makeup ni! Kak andam mula solek saya selepas Magrib dan siap dalam jam 9. Kak andam ni dari butik De Rias Bridal House (deriasbridalhouse.blogspot.com). Saya sangat berpuas hati dengan solekan dan pakaiannya. Saya memakai jubah warna "off white". 



Mini pelamin nikah pula direka dan dihias oleh adik beradik dan kakak-kakak ipar saya. Pelamin ni saya rasa "so-o sweet". Tak percaya tangan diorang ni kreatif juga. Ikutkan pelan awal, mini pelamin nikah ni nak guna pakej butik je. Tapi diorang berkesempatan nak membuatnya jadi pelamin butik tu saya bawa ke dewan untuk majlis persandingan. 


Hantaran pula 7-7. Hantaran saya ke suami, saya buat sendiri dengan bantuan makcik saya. Tema hantaran saya magenta dan belah suami turquoise. Begitu juga hantaran untuk pertunangan kami pun saya buat sendiri. Sebenarnya kita rasa berbaloi-baloi dan berpuas hati dengan persediaan yang kita buat sendiri. Dan dengan bantuan adik beradik dan saudara semuanya menjadi lebih sempurna. 



Semua gambar ni ambil dari iphone je sebab gambar dari photographer akan siap dalam masa 3 bulan lagi. Photographer pun bakal melangsungkan majlis mereka awal Disember ni. Photographer ialah Ms. Amira dan tunangnya Alan dan Muzir dari The Linse (thelinse.blogspot.com). Gambar dari photographer akan dilongsi dalam entri akan datang. 

Surah Ar-Rum:21

"And of His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquillity in them; and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for a people who give thought."

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu, isteri-isteri(pasangan) dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.” 

Sunday, November 10, 2013

Aku Cinta Aku Rindu

Kena layan lagu Nurul & Ajai ni la sebab hari ni hari pertama berjauhan dengan encik suami. Baru sampai TBS ni dan encik suami pun dah nak gerak balik JB selepas seminggu cuti. Semoga selamat sampai ye encik suami tersayang. Hari jumaat kita jumpa ye!

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada di sisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama aaa...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini ooo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya ooo...

Bagaimana harus aku
Menahan rasa rinduku
Bila kau tiada disisi

Tak dapat ku membayangkan
Rasa rindu dalam jiwa
Kita sama sama rasa oo...

Ku menyayangi mu
Hingga akhir hayat nanti
Pasti kan bersama oo...

Ku mengharapkan mu
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Ya e...hey...oo...
Ku mengharapkan mu
N: & A:
Untuk meneruskan
Perjalanan cinta ini oo...

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Aku cinta aku rindu
Walau berjauhan
Ku tahu hatimu

Aku cinta aku rindu
Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Tuhan berkatilah
Cinta ku padanya

Friday, November 01, 2013

Dag dig dug

Dah 1/11/2013 la! Cepat je masa berlalu. Debaran dah lama terasa dan dalam tempoh lebih kurang 20 jam je lagi saya akan bertukar status. Apapun saat menulis entri ni hati ni rasa tenang je Alhamdulillah. Saya berdoa semoga semua yang dirancang berjalan lancar. InsyaAllah.