Wednesday, November 09, 2011

Koktel Sagu

Hari ni nak kongsi resipi dari mak saya untuk buat koktel sagu. Selalunya kitorang buat puding jagung dgn susu cair (koktel puding jagung) tapi kali ni variasikan dengan sagu lak. Bawa kat office kawan2 cakap sedap lak. Semangat nak buat lagi nanti! *wink* Jom tengok cara nak buat ni.



Puding ni cuma letak bahan utama je


Bahan Utama:
Air
1 peket sagu (rendam semalaman supaya cepat masak masa merebus)
Pewarna Merah (Artificial Cochineal Colour)
Air Gula / Gula
Susu Isian Sejat (susu cair)


Bahan Tambahan:
Sumi Jelly
Fruit Cocktail

1. Masukkan air dan sagu (1cawan sagu = 1cawan air). Rebus sagu. Campurkan perwarna merah dan air gula secukup rasa. Kalau rajin boleh la pelbagaikan warna. Duduk depan dapur tu sambil mengacau² sagu sampai warna putih² kat sagu tu hilang. Kemudian, pindahkan ke dalam bekas acuan saiz kecil dan sejukkan dalam dulang berisi air.


2. Masukkan satu tin susu cair/susu isian sejat dalam periuk. Panaskan atas dapur dengan api kecil. Duduk depan dapur lagi sambil mengacau² susu sejat sampai mendidih. Tambahkan air gula secukup rasa. Tambahkan setengah tin air suam supaya susu cair tidak terlalu pekat.


3. Masukkan sagu yang telah sejuk ke dalam mangkuk. Tambahkan fruit cocktail, sumi jelly dan susu cair. Kalau nak sejuk tambahlah ais. Yummy!

1 comment:

  1. waaahhhh, ni yg nk try ni kak shu...hehehe...teruja!!

    ReplyDelete