Monday, August 03, 2015

Raef - Rabbee, I'm Yours (Jason Mraz Cover)

Well I’ve done-done wrong and you bet I felt it
I tried to be chill but it was so hot that I melted
I fell right through the cracksAnd I’m trying to get back!
Before the cool done run outand I’ll be giving it my bestest
And nothing’s going to help me but divine intervention
I reckon it’s again my turn…to win some or learn some!

So I won’t hesitate no more, no more
This cannot wait, I’m Yours! Rabbee I’m Yours!
Well open up your mind and see like me
Open up your plans and man, you’re free!
Open up your heart and you’ll find love, love, love
Listen to my music and maybe sing with me?

I love peaceful melodies
It’s our God-forsaken right to be loved, loved, loved, loved, loved!
So I won’t hesitate no more, no more
This cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, Rabbee! Rabbee! I am Yours!

I’ve been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearerand my breath fogged up the glass
So I drew a new face and laughed
I guess what I be saying is there ain’t no better reason,to rid yourself of vanities and just go with the season
It’s what we aim to do
Our name is our virtue!

So I won’t hesitate no more, no more
This cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, Rabbee! Rabbee! I am Yours!
Rabbee, Rabbee, I am Yours!
Rabbee, Rabbee, I am Yours!
Oh, Rabbee, Rabbee, I am Yours!

Sunday, November 30, 2014

Tuesday, August 26, 2014

Qaseh Gold Adinda


Bestnya formulasi makanan sunnah dalam Qaseh Gold ni. Ada..

1. Madu
2. Kurma
3. Tiin
4. Habbatus Sauda
5. Zaitun
6. Delima
7. Air Zam-Zam

Tambahan lagi dalam Qaseh Gold Adinda yang sesuai untuk semua peringkat wanita. Ada..

1. Manjakani
2. Pegaga
3. Passiflora

Kalau anda mencari makanan sunnah apa kata cuba Qaseh Gold ni.

#sayajual

Friday, August 22, 2014

Fattabiouni OST

Sedap dengar lagu ni bila tengok segmen Fattabiouni di Tv Al Hijrah. 


 خاتم الرسالة

أداء : أحمد بن سميط
 كلمات : الإمام عبدالرحمن بلفقيه 
توزيع فني : علي خفاجي 
إخراج : عبد الله بلفقيه 
إنتاج وتوزيع : ضياء الإعلامية

وقد أتانا خاتم الرسالة، بكل ما جاءوا به من حله، فعم كل الخلق بالدلالة، وأشرقت مناهج الكمال .. فكله فضل أتى ورحمة، وكله حكم هدى وحكمة، وهو إمام كل ذي مهمة، وقدوة في سائل الخصال .. فما مضى حتى أقام الدين، وصار سهلا واضحا مبينا، فلم تخف أمته فتونا بل عصموا في الجمع عن ضلال 

Thursday, August 21, 2014

Roti manis


Resepi turun temurun dari mak saya. Hehe. Memang terbaik la! Kali ni saya dapat kongsikan gambar untuk membuat roti ni. 

Bahan-bahan:
1. Tepung gandum (3/4 dari 1kg tepung, saya guna tepung gandum cap sauh)
2. 1 1/2 senduk gula (senduk ni biasa orang guna untuk bancuh air)
3. 2-3 titis pewarnan kuning telur (saya guna cap bintang)
4. Marjerin 1/2 senduk
5. 4 biji telur
6. Sepeket yis
7. 1 3/4 cup air



Cara membuat:-
1. Campur semua bahan 1-5.

2. Dengan hujung jari, gaul campuran perlahan-lahan. Petua mak jangan sampai terkena tapak tangan sebab tapak tangan hangat. Kemudian masukkan yis.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati. 

4. Adunkan kuat dengan tangan sampai campuran tadi terasa lembut. Petuanya kalau kita adun2, campuran tu dah tak melekat-lekat di bekas.

5. Sapukan sekeliling dalam loyang dengan marjerin. Buat adunan bulat2 sebesar telur ayam dan susun dalam loyang. 

6. Biar adunan naik kembang dalam setengah ke satu jam.

7. Adunkan bulat2 semula. Ni untuk memastikan tekstur roti padat semula. Biarkan selama 10 minit.

8. Bakar dalam oven 120'C dalam setengah jam. Petua lagi, kita juga boleh cucuk garpu ke dalam adunan dan tengok kalau roti tak melekat di garpu maksudnya roti manis ni dah masak. 

Wednesday, July 23, 2014

Shopping Raya

Sebelum puasa haritu dah jalan-jalan kat Jalan Tar. Ingat nak cari baju raya tapi takde yang berkenan. Plannya nak pakai jubah untuk raya tahun ni. Bagi saya yang bersaiz comel ni adalah agak sukar untuk memakai jubah sebab tiada ukuran standard di pasaran. Kalau ada pula jenis yang banyak manik dan labuci. Harga pun beratus. Ukuran semua untuk yang tinggi je (sedihh..). Jadi shopping mencari jubah saya agak cerewet dan lama la. Lain pulak baju suami, senang je nak cari baju melayu kan? Cari je la kat Wisma Yakin, confirm jumpa!

Jadi, masa puasa ni dapat berjalan-jalan lagi ke Jalan Tar. Kali ni walau apapun kena cari baju raya sebab tinggal seminggu je lagi nak raya. Walaupun hujan, kami redah je. Hehe. Misi kali ni beli baju suami dulu. Dia jenis tak suka pakai seluar baju melayu. Setelah 2x pusing barulah dia dapat baju dan warna disukai (lelaki pun cerewet juga rupanya..). Misi seterusnya mencari jubah saya ikut warna baju suami. Dari Wisma Yakin memang banyak gerai jual jubah sepanjang jalan tu tapi yang "not my taste". Kaki ni melangkah ke Globe. Masa kecik-kecik mak selalu belikan baju kurung kat sana, rasa mungkin ada. Akhirnya jumpa juga! Jubah tu orang cakap "just nice" sebab saiz dan labuh jubah padan dengan saya. Yezza! Warna pun dapat warna macam baju melayu suami. Harga pun murah. Walaupun pilihan warna terhad tapi warna jubah tu ada. Kalau tak nak jubah, baju kurung pun ada. 



(Masa ni tengah tunggu suami solat jumaat. Jemaah sampai solat di kaki lima Wisma Yakin)

Dah lega hati ni jom la makan kat Restoran Insaf. Hehe. Kena buat reservation dulu masa puasa ni. Pastu menu dia dah dipakejkan, seorang RM20. Pakej ada air, nasi beriani, ayam tandoori goreng/madu, acar, kuah kari, pepedum, kurma dan air mineral.


Selepas dah buat tempahan makanan kami ke Sogo. Kat situ ada orang buat pertunjukan. Ada spiderman dan orang emas. Kalau nak bergambar dengan mereka ni kena caj RM2.




Jumpa lagi di entri seterusnya :-)

Tuesday, July 22, 2014

Bila Kami Selfie


Selfie? Istilah baru yang paling top sekarang. Caranya, snap gambar anda sendiri dengan smartphone di hujung jari! Hee. Alahai comelnya Mohd Hadeef ni bila mamanya tangkap gambar selfie dia. Meh Aunty Adda simpan gambar selfie Hadeef dalam blog Aunty ye. 

Sekarang Aunty Adda lak simpan gambar selfie Aunty. Aunty dah biasa dah ber"selfie" dengan Uncle Wan. 😋